وبسایت مدیر پروژه در این مطلب قصد داد عیوب جوش را به صورت مفصل بررسی کند و مسایل و موارد مربوط به آن را در دیسیپلین پایپینگ توضیح دهد.
تعمیرات (Repair) وبسایت مدیر پروژ
پس از انجام عملیات تست های RT,PT,MT,UT, … به دلیل عدم جوشکاری صحیح و وجود عیب در پاس های جوش، عملیات ریپیر گیری در راستای اصلاح سرجوش انجام می گیرد. در اصطلاح به این عملیات ریپیرگیری گفته می شود.
ریپیر گیری جزء موارد کم هزینه در خصوص اصلاح عیوب جوش است که البته حسب عیب حادث شده و اغلب در پاس های رو جوش انجام می شود. در مقابل Cut out جزء موارد پر هزینه اصلاح عیوب جوش می باشد که بیشتر در زمانی حادث می گردد که عیب در پاس ریشه و در ابعاد و محیط زیاد آن اتفاق می افتد.
اما مهمترین سوالات در خصوص عملیات ریپیر گیری ( عیوب جوش ) :
جواب هر دو سوال فوق در Trace رادیوگرافی و نیز جوابیه RT ارائه شده است.
با توجه به برگه تریس رادیوگرافی دقیقاً نقطه ای در محیط جوش که در ان عیب تشخیص داده شده است با مبنای نقطه صفر رادیوگرافی کاملاً نشان داده شده است و با توجه به نوع عیب حادث شدن آن در هر پاس جوش ارائه شده است.
نکته : تمامی عیوبی که در تست VT مشخص می گردد با عملیات ریپیر گیری اصلاح می شود چرا که تست VT مربوط به عیوب سطحی بوده که با سنگ زنی ساده قابل حل است و نیاز به برش کامل سرجوش و عملیات Cut Out ندارد.
پس از انجا عملیات تست های RT,PT,MT,UT, … به دلیل عدم جوشکاری صحیح و وجود عیب در بیش از ۵۰% یک سرجوش، سرجوش مذکور اصطلاحاً Cut Out می شود.
لازم به توضیح است که اغلب عیوب جوش که ماحصل تست های غیر مخرب همچون RT , UT و بالاخص نتایج تست MT, PT می باشد، با ریپیر گیری پاس های جوش و منطقه خاص عیب ( که در تریس نتیجه رادیوگرافی مشخص شده است) اصلاح می گردند و نیاز به برش مجدد جوش و انجام دوباره جوش نمی باشند.
در این عملیات سرجوشی که عیب در آن مشخص شده است ، بریده شده و پس از سنگ زنی مجدد ، فیت آپ شده و عملیات جوش روی آن انجام می گردد. بدیهی است که انجام عملیات تست غیر مخرب به روی سرجوش اصلاح شده، فارغ از مباحث درصد رادیوگرافی و موارد اینچنینی، غیر قابل اجتناب است. چرا که در سوابق قبلی آن دال بر تعمیری بودن سرجوش ثبت شده است و بایستی سوابق جدید و اصلاح شده در سیستم WJCS واحد کنترل کیفیت ثبت گردد.
به صورت کلی هزینه های انجام عملیات Cut Out به دو دسته اصلی تقسیم میشود.
در خصوص هزینه بخش دوم که دقیقاً مانند هزینه یک جوشکاری یک سرجوش عادی و با همان مشخصات و سایز محاسبه می گردد . ولیکن در خصوص هزینه بخش اول نیاز به محاسبات سرفصل های هزینه ساز دارد که بر اساس آنالیز نفر ساعت و ماشین ساعت و متریال مصرفی محقق میگردد.
نکته یک : توجه نماییم که علاوه بر هزینه های دو بخش فوق، هزینه های مربوط به رادیوگرافی مجدد نیز بایستی اضافه گردد.
نکته دو : هزینه انجام Cut out تقریباً مشابه Reweld و هر دو این هزینه ها بالاتر از دو برابر سرجوش عادی همان سایز می باشند
تبصره : البته این دو عملیات با هم تفاوت بوده و در شرایط متفاوت و به دلایل متفاوت اتفاق می افتند.
در عیوب جوش وقتی صحبت از عملیات ریپیر گیری می شود منظور ریپیر گیری محیط لوله است. بنابراین معیار دقیق عملیات ریپیر گیری اگر چه به ظاهر از آن با عنوان دایا اینچ یاد می شود ولیکن بایستی بر اساس سانتی متر محیط لوله باشد. دقت کنید واحد اندازه گیری انجام عملیات ریپیر گیری، سانتیمتر است. بنابراین در گام اول بایستی محاسبات ساده تبدیل دایا اینچ لوله به سانتیمتر را یاد آوری می کنیم.
نمونه محاسبات و مثال موردی :
لوله های زیر ۱۲ اینچ دایا بر اساس ID لوله مشخص می شوند ، به عنوان مثال وقتی می گوییم لوله ۸ اینچ است، یعنی ID آن ۸ اینچ می باشد ( داخل به داخل لوله).
اما سایز های لوله بالای ۱۲ اینچ دایا با OD آن مشخص می شود . به عبارت دیگر وقتی می گوییم لوله ۱۶ اینچ است، یعنی OD آن ۱۶ اینچ است (خارج به خارج لوله).
بنابرانی موضوع مهم اینجاست که در فرمول ۲PR، برای سایز های بالای ۱۲ اینچ دایا، مقدار ۲R همان سایز لوله است. اما در خصوص سایز های زیر ۱۲ اینچ دایا ، میزان ۲R برابر ID+ 2*Thickness می باشد.
این تغییر در محاسبه قطر لوله(دایره) تاثیر بسیار زیادی در محاسبه مقدار محیط لوله دارد.
به مثال زیر دقت کنید:
محیط لوله برای لوله با سایز ۱۰ اینچ دایا و ضخامت ۲۰ میل:
۲R = 10+(2*20/10) که برابر است با ۱۴
و محیط لوله برابر است با ۲PR=14*2.54*3.14 که برابر ۴۱۵ سانتیمتر می باشد.
وقتی نکته فوق را در ریپیر گیری ( عیوب جوش ) لحاظ کنیم مقدار فوق که قبلاً محاسبه کرده ایم بدست می آید. این اختلاف که مقداری قابل توجهی میباشد برابر ۳۲ سانتیمتر است.
نکته: نحوه مشخص نمودن صفر رادیوگرافی به روی لوله به صورت شماتیک ارائه شده است.
بنابراین معیار های اندازه گیری – طول فیلم – سایز های متر سربی ارتباطی به اندازه سیگمنت ها و شماره آن ندارد . به عبارت دیگر اگر محیط لوله ۱۰۰ سانتیمتر باشد، این مقدار میتواند شامل ۱۰ سیگمنت ۱۰ سانتیمتری باشد در حالیکه روی متر سربی معیار همان ۱۰۰ واحد ۱ سانتیمتری (همانند متر های معمول اندازه گیری) باشد . در مقاله های بعدی خواهید دید که یکی از مهمترین معیار های محاسبه ریپیر گیری و هزینه های آن ، همین شماره سیگمنت ها و حادث شدن عیب جوش در کدامین سیگمنت رادیوگرافی می باشد.
جوابیه رادیوگرای به چهار بخش عمده تقسیم می گردد
ببینید مراحل ۱ تا ۳ که وضعیت آن مشخص است . اما تنها موضوع بند ۴ است .
وقتی در جواب تست به شما ابلاغ می گردد که بایستی سرجوش را تعمیر نمایید ، شما در کنار برگه جواب تست رادیوگرافی، نیاز به مشخصاتی بیشتر نظیر :
الف – در چه سیگمنتی عیب حادث شده است ( بر حسب سانتیمتر)
ب – عیب در کدام پاس جوش حادث شده است
ج – نوع عیب چیست
دارید که تمامی این مشخصات به همراه جوابیه تست رادیوگرافی در برگه تریس رادیوگرافی از سوی واحد Dark Room و یا WJCS کارفرما به پیمانکار ابلاغ می گردد.
بنابراین همواره بایستی هر عملیات ریپیر و ریپیر گیری یک برگه Trace رادیوگرافی داشته باشد.
نکات مهم :
Defect بیشتر از ۵۰% سطح جوش نتیجه : Cut Out
Defect کمتر از ۵۰% سطح جوش نتیجه : Repair
نکات :