فهرست مطالب این صفحه

ارتباط مهندسی سیویل (عمران) صنعتی و ساختمانی

مقدمه

در این مقاله می‌خواهیم در خصوص مهندسی سیویل (عمران) صنعتی و اختلاف آن با مهندسی سیویل (عمران) ساختمانی صحبت کنیم.به‌کرات ساختمان‌های در حال ساخت در سطح شهر و یا شهرک‌سازی در نقاط مختلف را دیده‌اید. اصطلاحاً به این جنس از عملیات سیویل، سیویل ساختمانی گفته می‌شود. اما وقتی در یک پلنت وارد می‌شوید؛ همه‌جا صحبت از سیویل صنعتی است.

آیا در خصوص وجه اشتراک و اختلاف سیویل صنعتی و ساختمانی اطلاعاتی دارید؟

قبل از اینکه شروع کنیم بهتر است بدانید جنس کار در هر دو عملاً بتن و بتن‌ریزی و فعالیت‌های پیش‌نیاز و پس‌نیاز آن است.

سیویل ساختمانی

  • در مهندسی سیویل (عمران) ساختمانی در کنار عملیات بتن‌ریزی، سایر عملیات همچون سفت‌کاری و نازک‌کاری و نما و … را خواهیم داشت درحالی‌که حجم این جنس از کارها در عملیات سیویل صنعتی به‌مراتب پایین‌تر می‌باشد. به همین جهت در ارزیابی عملکرد عملیات سیویل در یک پلنت، جایگاه عملیات معماری و نازک‌کاری تقریباً نادیده گرفته می‌شود و میزان مترمکعب بتن‌ریزی ملاک عمل برای شاخص ارزیابی عملکرد می‌باشد.
مهندسی عمران

حجم بتن‌ریزی

  • در مهندسی سیویل (عمران) ساختمانی اقلام کارهای اجرایی دارای تنوع و تعدد زیاد است به‌نحوی‌که در اجرای عملیات سیویل ساختمانی شاید شما با بیش از صد قلم کالا و ریز فعالیت اجرایی مواجه شوید.

سیویل صنعتی

  • در مهندسی سیویل (عمران) صنعتی این تعداد قلم کالا و عملیات اجرایی به‌مراتب پایین‌تر می‌باشد؛ اما در نقطه مقابل حجم عملیات بتن‌ریزی است که در سیویل صنعتی به‌هیچ‌عنوان قابل قیاس با سیویل ساختمانی نمی‌باشد.

تا جاییکه در پیک کاری عملیات سیویل صنعتی حجم بتن‌ریزی به‌قدری زیاد می‌باشد که تعداد بچینگ های تغذیه و متراژ آن‌ها و یا حتی میزان میکسر و پمپ بتن تبدیل به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های سایت پروژه می‌گردد.

تعبیه فرمت Schedule بتن‌ریزی در سایت پروژه و تحویل آن به واحد بچینگ در ابتدای هر هفته؛ در راستای مرتفع نمودن این معضل می‌باشد (هر پیمانکار میزان حجم بتن موردنیاز به همراه مشخصات آن اعم از 150 و 250 و 350 و … و لوکیشن بتن‌ریزی را در اختیار واحد بچینگ قرار می‌دهد که واحد بچینگ با تجمیع این برگه‌ها، آمادگی کامل برای ارائه بتن و تأمین تجهیزات لازم برای انتقال و بتن‌ریزی را در طول هفته داشته باشد.)

مهندسی عمران

تعداد اقلام اجرائی

    • عملیات سیویل مربوط به پایپ رک‌ها (بتنی) – اسلیپرهای پایپینگ – باندوال مخازن – فونداسیون تجهیزات ثابت و روتاری – مخازن ذخیره (بتنی) – ساختمان برق و یا Substation – و سایر عملیات‌ها از این ‌دست از جمله عملیات سیویل صنعتی است که اغلب در فاز ابتدایی پروژه انجام می‌گردد و در کنار آن عملیات پیوینگ و محوطه‌سازی و … جزء بخش دیگری از عملیات سیویل صنعتی است که اغلب در فاز انتهایی پروژه انجام می‌شود.

    بخش عمده‌ای از عملیات سیویل صنعتی را به‌عنوان پیش‌نیاز عملیات سایر دیسیپلین‌ها مدنظر قرار می‌دهند و به همین دلیل راندمان آن‌ها حائز اهمیت می‌باشد.

    به‌عنوان‌مثال اجرای عملیات سیویل فونداسیون پایپ رک‌ها پیش‌نیاز عملیات نصب سازه فلزی روی آن و درنهایت پیش‌نیاز شروع عملیات نصب اسپول‌های پایپینگ در سایت پروژه می‌باشد.

    در عملیات سیویل صنعتی همواره سه عامل را مورد تحلیل قرار می‌دهند

    (در برگه‌های گزارش عملکرد در جلسات حتماً این سه فاکتور در مهندسی سیویل (عمران) سنجش عملکرد را خواهیم داشت):

    1. آرماتوربندی
    2. قاب‌بندی
    3. بتن‌ریزی

    و غالباً بر اساس میزان راندمان برنامه‌ای اجرای این سه فعالیت، نیروی‌های انسانی در سایت چیدمان می‌گردند. به همین دلیل آگاهی کامل از میزان راندمان نرم (متوسط راندمان اجرای عملیات توسط اکیپ‌های کاری) بسیار بااهمیت می‌باشد.

سیویل صنعتی و ساختمانی

افزایش راندمان اجرایی توسط سه عامل بالا

  • اگر شما اطلاع نداشته باشید که هر گروه آرماتوربندی و یا قالب‌بندی، به‌صورت روزانه و بر اساس موقعیت کاری (اجرای عملیات در فونداسیون – دیوار – سقف – اسلب و…) چه میزان نرم کارکرد خواهد داشت، به‌هیچ‌عنوان نخواهید توانست که هیستوگرام نیروهای انسانی موردنیاز در سایت را تولید نمایید.

این نرم اغلب بر اساس نرخ عوامل سازمان برنامه‌وبودجه استخراج می‌گردد که ما به شما توصیه می‌نماییم به‌هیچ‌عنوان ملاک تحلیل خود را این روش قرار ندهید. بعدها در این خصوص صحبت خواهیم کرد.

با همراهی وب‌سایت مدیر پروژه، شما گام‌به‌گام اطلاعات اجرایی و کاربردی خود را با اطلاعات آکادمیک دانشگاهی خود گره می‌زنید.

بعد از آماده سازی و با زدن دکمه بالا، پنجره ای باز می شود که آدرس ایمیل شما را می گیرد. به محض وارد نمودن اطلاعات، فایل مزبور برای شما ایمیل خواهد شد.