معرفی جامع پروژه های پایپینگ – آموزش پایپینگ

در این بخش کلیاتی را برای معرفی پروژه های پایپینگ از تیم مدیر پروژه ارائه میدهیم تا دید اولیه‌ی شما را نسبت به اصول پروژه های پایپینگ باز کنیم.

دسته بندی کلی Piping ها

به طور کلی عمل Piping (لوله کشی) از نظر محل اجرا و کارگذاری لوله ها به دو بخش UG (Under Ground) و AG (Above Ground) تقسیم بندی میشوند.

درواقع پروژه های UG برای تصفیه خانه ها و آب و فاضلاب بیشتر به کار میرود و زیر زمین کار میشوند.

پروژه های AG برای لوله کشی های نفت و گاز و پتروشیمی به کار میرود و روی زمین کار میشود.

در حقیقت AG Piping کاملا از روی نقشه کشی جلو میرود؛ مگر در موارد بسیار کوچک (لوله کشی های زیر2 اینچ). اما در UG Piping مهندس ناظر دست ما را باز میگذارد و خیلی متکی به پیروی از نقشه کشی پایپینگ نیست.

ما در این مقاله فرض هایمان را روی Above Ground Piping گذاشته و با استاندارد های لوله کشی نفت و گاز سخن میکنیم.

ساپورت ها و نگهداری لوله ها

در واقع هرجایی که ما بنا باشد پایپینگ انجام دهیم، حتما مقوله ی بسیار فنی و مهمی به دنبال آن می آید که به آن ساپورت پایپینگ میگوئیم.

به طور کلی ساپورت ها موظف هستند سازه های مارا آن طور که میخواهیم نگه دارند.

در مقالات دیگر به مبحث ساپورت ها به طور مفصل میپردازیم.

ساپورت پایپینگ

ساپورت زیر لوله

آموزش پایپینگ عملیاتی

برای شروع آموزش پایپینگ، نیازمند این هستیم تا بدانیم دقیقا تجهیزات ما چه زمانی به دست ما میرسند تا در بخش مدیریت و کنترل پروژه کار خود را آغاز کنیم. اصطلاحاً به این عنوان، تخمین زمان رسیدن تجهیزات، ETA (Estimate Time of Arrival) میگویند. عملاً برای اینکه بتوانیم چیدمان اصلی و استخوان بندی پروژه را شروع کنیم به ETA نیازمندیم؛ وقتی مشخص باشد تجهیز خروجی پایپینگ ما بناست در کجا قرار گیرد، بر اساس آن تنظیم میکنیم که پایپینگ در کجا با چه مشخصات و پوزیشن دقیقی به اتمام برسد.

حالا برای آن که فاز اجرایی کلید بخورد، باید یکسری مشخصات از روش کار خودمان به کارفرما ارائه دهیم و تائید بگیریم. اولین آن ها، مشخصات روش جوشکاری، WPS (Welding Procedure Specification) است.

ذیل WPS باید تائیدیه ی دیگری از کارفرما بگیریم به نام ثبت صلاحیت رویه، PQR (Procedure Qualification Record). این تائیدیه اینطور نیست که تماماً توسط کارفرما انجام شود، بلکه کارفرما برای این امر، PQR ها را در آزمایشگاه رازی تست میکند و بعد از موفقیت آمیز بودن آن ها، تائیدیه میدهد.

تست های پروژه های پایپینگ

در آزمایشگاه، دو مدل تست PQR داریم که بسته به نیازی که وجود دارد هر کدام انجام میشوند.

تست مخرب:

یعنی قطعه ی ما وقتی داخل فرایند تست (فشار، میزان کشسانی متریال و…) قرار میگیرد، عملا دیگر به درد ما نمیخورد و باید قید آن قطعه را زد.

تست غیر مخرب:

یعنی قطعه ی ما وقتی داخل فرایند تست قرار میگیرد، بعد از انجام آن، باز هم برای پروژه قابل استفاده خواهد بود؛ چون تست ها تغییر بنیادی در قطعه ایجاد نمیکنند. یکی از مهم ترین این تست ها RT (Radio Test) است.

قوانین RT (Radio Test)

بیشتر بدانید: توجه داشته باشید که تست های مخرب PQR در مقیاس های بزرگ، هزینه های خاموش روی دست پروژه Piping خواهد گذاشت و به نوعی عنوان متریال مصرفی ما، نسبت به آن چیزی که در پروژه به صورت واقعی به کار رفته است، ناترازی پیدا میکند. در بحث آنالیز قیمت پروژه باید تلاش را بر این گذاشت تا این دست از هزینه ها را تا آنجایی که میشود مدنظر قرار داد که نیازمند تجربه نیز می باشد.

تست مخرب - PQR

تست های کششی و … PQR

نویسنده: امیرحسن صفافرد

برگرفته شده از مباحث تدریس شده مهندس مهدی رئیسی

5 1 vote
امتیازدهی به مقاله
عضویت
مطلع شدن از
guest
0 نظرات
قدیمی ترین
جدیدترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments