مرحله بندی پروژه های پایپینگ

مرحله بندی پایپینگ را به دو صورت در اینجا بررسی میکنیم . سه مرحله کلی در اجرای کار را ابتدا معرفی میکنیم و بعد به مراحل مهندسی پایپینگ خواهیم پرداخت.

مرحله بندی پایپینگ

سه مرحله اصلی اجرایی Piping

بعد از اینکه 2 مرحله ی سندی از Piping یعنی بخش WPS و PQR را با موفقیت پشت سر گذاشتیم، میخواهیم داخل فضای پلنت پروژه، با مشخصات تائید شده، مراحل Piping را آغاز کنیم.

برش قطعات (Cut): گروهی در پروژه عملیات برش قطعات را انجام میدهند و اکیپ Fitting را تغذیه میکنند.

فیت آپ قطعات (Fit): گروهی لنت ها را باهم فیت کرده و با تک زنی به صورت موقت آن ها را کنار هم نگه میدارند.

جوش قطعات به یکدیگر (Weld): گروهی، جوش خالص را روی لنت ها پیاده کرده و به صورت کامل لنت ها را به هم دیگر جوش میدهند.

مرحله بندی پایپینگ

مهندسی Piping و نیاز های آن

حالا که این سه تیم اصلی پروژه های Piping را تا حدودی شناختیم، باید آن ها طبق یک نقشه ی فوق العاده دقیق و مهندسی شده پروژه را پیش ببرند؛ لذا پدیده مهندسی Piping پیش می آید که میخواهیم آن را به صورت تیتر وار توضیح دهیم.

مرحله بندی پایپینگ

1. Piping Plan (نقشه کشی):

بدیهی است که این حجم از لوله ها که قرار است هر کدام شان به شیب و زاویه خاصی به لوله مجاور خود متصل شود و اصطلاحاً یک Line از ورودی و خروجی نفت و گاز را تامین کند، گاهی به اندازه یک شهر بزرگ، ابعاد پیدا میکند. لذا باید توسط یک نقشه دقیق لوله کشی انجام شود و محل پمپ ها، دریچه ها، Cap ها و … مشخص باشد که این مساله با نرم افزار های دقیقی در این مرحله انجام میشود.

2. PMS (Piping Material Specification – مشخصات متریال لوله کشی):

لوله کشی نفت و گاز متریال های مختلفی را در خود جای میدهد، اعم از فلزی و غیر فلزی (کربن استیل و …)؛ وقتی میخواهیم پروژه ای را اجرا کنیم یا حتی در مرحله آنالیز قیمت اولیه (مناقصه ها و…) آن را بررسی کنیم، مهم است بدانیم متریال مصرفی پروژه چیست و چه مقدار هزینه بر میدارد.

3. لیست MTO (Material Take off):

در این مرحله یک لیست از مجموعه متریال هایی که برای پروژه لازم داریم، مثل نوع لنت ها، الکترود ها، ساپورت ها، سایز بندی لنت ها و … ایجاد کرده و مطابق با آن درخواست متریال میدهیم. در بحث آنالیز قیمت این فاکتور بسیار مهم است چرا که ممکن است بعضی از متریال های مصرفی پروژه در لیست متریال های تحریمی کشور باشد (ابزار دقیق ها مختلف و …) ؛ این امر هزینه تامین MTO را بسیار افزایش میدهد و مهم است که کارفرما و پیمانکار کاملا بر این امر واقف باشند.

4. نقشه Isometric:

این امر را مرحله نهایی مهندسی Piping میدانیم؛ در Isometric همه ارکان پروژه به همراه مشخصات آن به صورت 3 بعدی با زاویه isometric به صورت کامل مشخص است و مرجع کاملی برای انجام پروژه خواهد بود.

مرحله نقشه ایزومتریک - Isometric

نویسنده: امیرحسن صفافرد

برگرفته شده از مباحث تدریس شده مهندس مهدی رئیسی