فهرست مطالب این صفحه

عملیات نصب تجهیزات ثابت و روتاری – Fix & Rotary Equipment

مقدمه

«نصب تجهیزات ثابت و روتاری» (همان‌طور که در مقاله اول عنوان شد) یکی از موضوعات مهم در دیسیپلین پایپینگ محسوب می‌شود؛ شروع عملیات نصب تجهیزات و همچنین تکمیل عملیات مربوطه در هر دو عملیات نصب تجهیزات تقریباً وابستگی مستقیم به یکدیگر دارند که در این مقاله بیشتر توضیح خواهم داد. (منتشر شده در وبسایت مدیر پروژه)

نصب تجهیزات به دو دسته کلی تقسیم می‌شود :

  1. نصب تجهیزات ثابت
  2. نصب تجهیزات روتاری

پروسیجر عملیات در این دو دسته‌بندی کاملاً باهم متفاوت است، در خصوص تجهیزات ثابت، شرح عملیات اجرایی به‌مراتب کمتر از تجهیزات روتاری است و به همین تناسب، حساسیت در نصب تجهیزات روتاری به‌مراتب بالاتر از تجهیزات ثابت است؛ تا جاییکه انتخاب پیمانکار برای انجام عملیات نصب تجهیزات روتاری بایستی با دقت بالا محقق گردد.

در همین خصوص تیم اجرایی برای نصب تجهیزات روتاری بسیار فنی‌تر و بامهارت بالاتر نسبت به نصاب‌های تجهیزات ثابت می‌باشند.

نگاه کلان به پروسیجر نصب تجهیزات ثابت:

روتاری

نصب تجهیزات ثابت

  1. انتقال تجهیز به‌پای کار
  2. لوکیت و جانمایی تجهیز در محل نشیمنگاه
  3. فیکس کردن و تراز نمودن تجهیز
  4. گروت ریزی
  5. نصب اکس‌تر نال
  6. نصب اینترنال
  7. شستشو و تمیزکاری داخل تجهیز
  8. باکس آپ و تحویل

نگاه کلان به پروسیجر نصب تجهیزات روتاری:

تجهیزات ثابت

نصب تجهیزات روتاری

نصب تجهیزات روتاری

  1. انتقال تجهیز به‌پای کار
  2. لوکیت و جانمایی تجهیز در محل نشیمنگاه
  3. گروت ریزی اولیه
  4. فیکس کردن و تراز نمودن اولیه تجهیز
  5. پاکت گروت
  6. تنظیمات نهایی
  7. گروت ریزی نهایی
  8. اسکید فیلینگ
  9. فری ران تجهیز

تک‌تک مراحل ذکرشده نیاز به توضیحات دیتیل دارد و گاهاً برخی از این روش‌های اجرایی برحسب نوع تجهیز و محل نشیمنگاه ان، تغییر در درجه اولویت اجرایی خواهند داشت.

در بیشتر موارد عملیات نصب تجهیزات ثابت هولد سایر دیسیپلین‌ها نمی‌ماند و می‌توان تمام فعالیت‌های مربوط به نصب آن را در هر برهه زمانی شروع و اتمام بخشید؛ اما در خصوص نصب تجهیزات روتاری این موضوع مصداق نخواهد داشت.

به‌واسطه حساسیت این تجهیزات چه در مرحله نصب و چه در مرحله راه‌اندازی، نصب این قسم از تجهیزات در اکثر مواقع می‌بایست به‌موازات و همراهی سایر دیسیپلین‌ها پیش برود که در مقاله قبلی با عنوان «ارتباط دیسیپلین پایپینگ با نصب تجهیزات» به‌تفصیل صحبت شده است.

تفاوت در نصب تجهیزات ثابت و روتاری:

  • اکیپ اجرایی

اکیپ اجرایی در نصب تجهیزات ثابت را نصاب و کمک نصاب و فورمن اجرایی تشکیل می هد که در واقع اگرچه می بایست اشراف کامل به روند اجرای عملیات داشته باشند اما حساسیت چندانی در نحوه انتخاب و ارزیابی عملکرد آنها نیاز نیست.

اما در خصوص نصب تجهیزات روتاری به واسطه مراحل ” تنظیمات اولیه و نهایی ” که جزء مهمترین گام های اجرایی این گونه تجهیزات هستند ؛ نیاز به در اختیار گرفتن نفرات میل رایت متبحر می باشد.

تجهیزات ثابت

اکیپ اجرایی نصب تجهیزات

کوچکترین خطا در خصوص این مرحله از کار، منجر به خسارات جبران ناپذیر به تجهیزات در مرحله راه اندازی می گردد که چون حجم زیادی از این قسم از تجهیزات در خارج از کشور ساخته شده و به ایران حمل می گردند، حادث شدن این معایب در تجهیزات، هزینه های بسیار زیادی را به سیستم مالی پروزه تحمیل خواهد نمود.

  • مدت زمان اجرا

گام‌های اولیه نصب چه در خصوص نصب تجهیزات ثابت و چه روتاری، تقریباً باهم یکسان است، اگرچه با نگاهی باریک بین؛ به واسطه تناژ و ابعاد بالاتر تجهیزات ثابت نسبت به روتاری، مراحل نصب اولیه (لوکیت) تجهیزات ثابت کمی سخت‌تر و زمان‌برتر از تجهیزات روتاری است.

تجهیزات روتاری

نحوه بکارگیری مدت زمان جهت پیشبرد اهداف

(دقت نماییم که برنامه نصب – Lifting Plan – در خصوص نصب هر دو نوع تجهیز بالأخص تجهیزات ثابت با ابعاد بسیار بالا به دلیل نیاز به تیلینگ تجهیز، موردنیاز می‌باشد)

اما در گام‌های بعدی، مدت‌زمان اجرای عملیات نصب تجهیزات روتاری به‌صورت محسوس بالاتر از تجهیزات ثابت می‌باشد.

  • ماشین‌آلات و تجهیزات

قاعدتاً حجم و تناژ ماشین‌آلات و تجهیزات موردنیاز برای نصب تجهیزات ثابت بالاتر از تجهیزات روتاری است

تجهیزات ثابت

نوع ماشین آلات و تجهیزات موردنیاز

به عنوان‌مثال برای نصب تاور ها در پلنت نیاز به بوژی و جرثقیل‌های با تناژ بالای 400 تن می‌باشد که حجم زیادی از تجهیزات روتاری، این میزان تجهیزات با این میزان تناژ را نیاز ندارند (دقت نماییم که موضوع بحث کلی می‌باشد؛

گرچه در خصوص نصب کمپرسورهای اصلی یک پلنت که در زمره تجهیزات روتاری می‌باشند، نیاز به این حجم از ماشین‌آلات می‌باشد؛ اما به‌صورت کلی این قاعده صدق نخواهد کرد)

در مقابل تجهیزات روتاری نیاز به ابزارآلات بیشتری نسبت به تجهیزات ثابت می‌باشند که ساعت و تراز ازجمله آن‌ها می‌باشد.

بعد از آماده سازی و با زدن دکمه بالا، پنجره ای باز می شود که آدرس ایمیل شما را می گیرد. به محض وارد نمودن اطلاعات، فایل مزبور برای شما ایمیل خواهد شد.